Eerste indruk
Door: Bart Dautzenberg
Blijf op de hoogte en volg Bart
16 September 2006 | Saudi Arabië, Al Jubayl
Na een vlucht van 6 uur ben ik gisteren perfect op schema aangekomen in Dammam en na een uurtje te hebben gewacht bij de paspoort controle kon ik zonder problemen het land in. Daar stond een vent klaar met zo een bordje in zijn met mijn naam erop. Was een beetje een rare snuiten en hij had niet veel te melden, maar volgens mij was het ook geen echte Arabier, maar een Indier of Pakistaan ofzo. Anyway, hij bracht me met een gemiddelde snelheid van 140 km/u naar de compound waar ik de komende 3 1/2 maand zal verblijven. Op het eerste gezicht deed de compound me een beetje denken aan een concentratiekamp, er staat een enorme muur met prikkeldraad omheen en is zeer zwaar bewaakt. Mijn compound is aan het eind van een lange straat met 3 of 4 andere compound en om in de straat te komen, moet je door een soort fuik heen met hoge drempels zodat je echt stapvoets moet rijden. Bij de fuik staan een aantal bewakers en als je uit de fuik komt, rijdt je eerst langs een dikke tank en een vent met een machine-geweer voordat je de eerste compound op kunt rijden. Langs de weg staan nog enkele posten waar bewakers staan en mij compound is helemaal aan het eind van de weg (en dus het allerveiligst ;-)
Mijn appartement is niet heel spectaculair; badkamer, een fijn bed, bureau, kleerkast, koelkast en tv-meubel. Op het compound terrein is een dinner hall waar ik drie keer per dag gratis kan eten. Verder zijn er veel luxe faciliteiten, zoals fitness-centre, zwembad, recreatie gebouw (pool, ping pong, etc.) en een winkeltje. Mijn voornemen om flink te gaan trainen en als een gespierde god terug te komen, kan ik dus werkelijk kracht bij gaan zetten...
Niemand wist gisteravond iets over de tijd waarop mijn pickup zou zijn vandaag om naar de site van Petrokemya te komen. De gast achter de receptie zei dat ik maar het beste om 6u (!!) klaar kon staan, uiteraard kwam er niemand want het bedrijf had besloten om mij de morgen vrij te geven...alleen waren ze het mij vergeten te vertellen. Het was dus een kort nachtje waarin ik zelfs om 4u gewekt doordat uit de grote toeters 50 meter van mijn appartement af een of andere stem begon te zingen en schreeuwen; het eerste gebed van de dag.
Toen ik er na een telefoontje achter kwam dat ik de ochtend vrij had, ben ik maar weer gaan slapen en toen stond er opeens binnen een half uur een driver voor me klaar. Die bracht me naar de site en ik kon nu voor het eerst goed zien hoe de omgeving eruit ziet. Het is een grote woestijn hier en alle gebouwen zijn gewoon ergens in het zand neergezet. Je ziet wel hier een daar wat struikjes en kleine boompjes en in de bewoonde gebieden zelfs palmbomen, maar het is toch een grote stoffige vlakte.
De site van Petrokemya is een van de grootste van KSA. Even een korte indruk voor de ST-ers; de site is in 2en gedeeld. Aan de rechterkant zitten de Olefins, er staan drie flinke crackers en de main products zijn etheen en propeen. De voeding voor de krakers komt rechtstreeks via een pijpleiding uit de olievelden ongeveer 70 kilometer hier vandaan. De linkerkant is het polymerengedeelte (PVC, HDPE, LLDPE, PS) en ik kom in de PE fabriek te werken. Heb vandaag al kennis gemaakt met 50% van de operators en al het andere personeel dat rondloopt. Ze vinden het allemaal zeer machtig om iemand van Sabic Europe hier rond te hebben lopen en lijken niet te snappen dat ik nog maar een student ben. De cultuur op de werkvloer bevalt me hier wel, ze drinken namelijk eerst een half uur Arabisch koffie (best lekker spul) voordat ze beginnen en gezelligheid en onderlinge relaties staan hoog in het vaandel. Echt hard hoeft er dus (nog) niet gewerkt te worden en na 5 jaar samenwerken met HJ is dat toch wel iets dat ik ben gaan waarderen.
Morgen wordt mijn eerste echte dag en ik moet beginnen om 7u. Dat lijkt vroeg, maar aangezien het hier licht is van 5u tot 18u is het beste een mooie tijd. Ik hoef dan natuurlijk ook maar te werken tot 15u en dan heb ik de rest van de middag de tijd om lekker te chillen op de compound. Ik heb een mooi eigen kantoortje met PC en telefoon en mijn coach is ook speciaal verhuisd, zodat we samen een kamer delen. Wel zo gezellig natuurlijk!!! Tot nu toe bevalt alles dus uitstekend en ik heb best wel zin om morgen echt te gaan beginnen.
Tot zover de eerst update. Helaas nog weinig grappen uit kunnen halen hier, dus daarop is het nog even wachten...
Bedankt voor al jullie berichten en sms-en, is echt leuk om alles te lezen!!!
Onder het bericht zal ik mijn adresgegevens zetten en zodra ik een lokale simcard heb aangeschaft zal ik jullie ook voorzien van dat nummer.
Al-salaam alaykum
Bart Dautzenberg
Room S 27
Rezayat Residential Complex Jubail
PO Box 216
Jubail 31951
Saudi Arabia
tel. +966 3 364 2500 (en dan vragen om door te verbinden met 5427)
16 September 2006 - 17:20
Quido En Fabiënne:
Hallo bart wat goed te horen dat alles goed met je gaat. We hopen dat de eerste echte werkdag je gaat bevallen. Geniet van de mooie tijd daar en we zullen blijven volgen hoe het daar met je gaat.
Groetjes van ons -
16 September 2006 - 18:03
Mams:
leuk te lezen en fijn dat je eerste indruk goed is. ik zou zeggen geniet er met volle teugen van en je zult zien dat die maanden zo om zijn. groetjes en kus van mij. je adres geef ik door zodat je straks nog mee mag stemmen in ins landje doei!! -
16 September 2006 - 18:57
Sis:
Eej!!
Wow,dat klinkt nu al allemaal supervet,wordt er spontaan jaloers van!! Extra motivatie om hard te gaan werken om genoeg centjes bij elkaar te sprokkelen om je op te kunnen zoeken!! Succes morgen op je eerste werkdag (zo raar,tis hier gewoon lekker zondag:D) en werk vooral niet te hard!!
Dikke knuffel maudje -
17 September 2006 - 12:21
Pauline:
Ha Bart! Vorige keer niks gepost, dus dan deze keer maar een berichtje! Leuk stuk om te lezen, lijkt me een behoorlijke cultuurshock, maar des te interessanter natuurlijk! Ik wens je een supertijd toe!
Liefs, Pauline -
17 September 2006 - 16:30
Jos:
Daaag jong,
Fijn te huure tossut goot hubs. Pas waal op tosse neet teveul geis oefene met skwossche! Auch names Rob en Hans. Vur zint net truk vannut kamp in Belschj. Woar hiel erg leuk, goot wear mer vur schnappe neet tot dur zoeveul beer uver is geblieve, vur hubbe net zoeveul ingekoch as vurrig joar? Schnaps tich tat?
Tot enne angere kier,
José en Jos -
17 September 2006 - 17:31
Maud:
Hey Bart!
Leuk om te horen dat je goed bent aangekomen en dat het verblijf bevalt!
heel veel succes daar de komende maanden! ik zal af en toe je site checken :)
Groetjes Maud (nichtje van Marlou ;) ) -
18 September 2006 - 08:09
Juri:
Hey Aalbeek,
goed te horen dat er nu toch eindelijk iets aan dat buikje van je wordt gedaan! Misschien een leuke 1e foto voor in je fotoboek. Verder klinkt het allemaal erg goed, ben jaloers! -
18 September 2006 - 08:16
Chris S.:
Yo Bart,
Klinkt allemaal best goed... zodra je je eerste tulband hebt, even fotootje uploaden, ja?
Mag je trouwens dat compoundterrein ook af (wel zo handig als je ook iets van de woestijn wil zien)? Hoop dat je daar in het weekend nog ergens een kameel kunt pakken en de omgeving kunt zien!
Nou, werk ze! Grtz van je alltime begeleidend bestuurslid,
Chris -
18 September 2006 - 11:58
MiC:
hej Bart, goed bezig. Veel succes en ik hou het in de gaten. Geniet met volle teugen van deze unieke ervaring. Gtn, Ligthart -
18 September 2006 - 17:52
Joka:
Ha Bart
Leuk dat je me (misschien wel per ongeluk :-)) op de hoogte houdt! Het klinkt goed daar, geniet ervan de komende tijd!! in 2007 weer eens wat afspreken?
Groetjes, Joka -
19 September 2006 - 05:11
Frank:
Het is wel bijzonder leuk te horen dat het je zo goed bevalt in Jubail. Volgende week het begin van de ramadan is ook een speciale belevenis, vooral hoe men na zondsondergang leeft tot zonsopgang. Moet je ook eens meemaken tot 4 am. Tot over waarschijnlij twee weken. -
20 September 2006 - 16:12
Leenders:
Bartjegekkevent!
Mooi dat je je plekje gevonden hebt daar. Neem aan dat je binnen een paar weken die PE-fabriek geowned hebt en ff voor enkele productiestijgingen hebt gezorgd maar dat komt vast goed. Nou ik toch over vastgoed begin, vastgoed wordt als begrip onderscheiden van 'onroerend goed'. Vastgoed wordt aangeduid als alle gebouwen (opstal) en bouwwerken, maar niet de grond waarop deze staat. Onroerend goed wordt aangeduid als alle zaken die niet verplaatsbaar zijn, al wordt deze verplaatsbaarheid tegenwoordig als relatief gezien. Maargoed...
Keek wel op van de beveliging daar. Wordt dat dan wel een gevuld fotoboek op je site of kunnen we een serie 'rechtzaakaquarellen' verwachten bij thuiskomst? Nouja de verhalen houden de thuisblijvers voorlopig ook wel zoet. Enkele van die thuisblijvers gaan maandag de 1e pokeravond beleven zonder jouw aanwezigheid dus ff kijken of dat iets wordt. Natuurlijk gaan we Bluffin'Bruggen weer goed te kijke zetten haha (hopelijk leest ie dit). Je letterlijke plaatsvervangster leek me best oké, rustig maar vriendelijk. Na een normale kennismaking gingen er alweer verhalen over avances en toenaderingen rond :) tja.
Succes de eerste dagen daar!!
Houtje!! -
20 September 2006 - 17:01
Tom En Hanneke:
Bart,
Geniet nog altijd met volle "teugen" van dit avontuur!
Wij zijn in ieder geval blij om te horen dat alles goed gaat.
Tom en Hanneke